lördag 15 juli 2017

Vem tappade kalsongerna ??


Ja vi drog iväg mot Marjaniemi på morgonen men efter 4M utanför Ajos valde vi att vända. 11-12 m/s rakt i nosen och stora vågor. Motorn gick tungt. Att kryssa var inte heller lämpligt. Tillbaka i Kemi tog vi det lugnt. Åt och sov en stund. Klockan 16 hade vinden avtagit och vi gjorde ett nytt försök. Det blev motorgång i några timmar sedan vände vinden men då kom regnet. Vi fick leta oss in till Marjaniemi på Karlö med hjälp av ensljus och lysprickar. Klockan 00:30 la vi till vid den innersta bryggan. 

Det blev en gungig natt. På morgonen skulle vi flytta båten till  läsidan på bryggan för att slippa allt gung. En del problem med att komma ut från bryggan gjorde att en fender klättrade upp mellan båt och brygga. Då skrek skepparn åt mej att akta "du tappar kalsongen" ??? Förvirring oj då det var fendern som tappade kläderna. Ingen fara kalsongen blev kvar på bryggan och jag hämtade den sedan vi lagt till tryggt på läsidan. Själv hade vi alla kläder i behåll.
Vi ligger fortfarande kvar här efter två nätter. Samlar kraft för att ge oss ut och möta motvind och vågor, för vinden är nu sydlig igen. Vi saknar svenska båtar. Endast finska båtar som pratar finska eller obegriplig engelska. Men det är lite båtar ute överhuvudtaget. Inte så konstigt denna sommar som inte blir sommar någon gång. Vi har kört värmaren varje kväll en stund. Men hoppat finns fortfarande. I dag har vi varit upp i fyren. Tog några bilder.

Gästhamnen längst bort.

    Vandringsled med träspångar.
Fyren hade 111 trappsteg. Den motionen kostade 5 E. Men tröttast blev nog den finsktalande guiden. Vi steppa på när vi, jag i allafall inte förstod språket. Han kom lite efter.

Igår badade vi bastu. 20 E för en timme. Ja vad gör man inte för att få lite värme.
I Kemi tog dom också betalt för bastun. Det tycker jag är lite dåligt och inte vad jag väntat i Finland. Saunans land.

Nu har vi suttit och kollat på finska Foreca och drar oss söderut i morgon bitti. 

Inga kommentarer: