lördag 12 oktober 2013

Semesterseglingen 2013

Redan förra hösten började vi prata om att göra en gemensam seglats till Åland och eventuellt vidare till Helsingfors. Många från båtklubben var intresserade även några båtar från andra klubbar.
Slutligen blev vi fyra båtar som drog iväg. Alla från NBK:s båtklubb.
Vi startade från Ravelsgrunds naturhamn på Innerstön den13 juli. Första angöring blev Storjungfrun efter 7 timmars segling. Vi grillade på kajen sedan blev det en gungig natt med vågor som drog in i hamnen.




Samling på Ravelsgrund


Första angöring och grillning på kajen.




14 Juli. Upp tidigt och iväg. Flera kände av den gungiga natten och inte blev det bättre över gävlebukten. När autopiloten dessutom slutade fungera och vind och vågor gjorde vägen extra lång, startade vi motorn och tuffade på till Öregrund. I gästhamnen var det fullt så vi gick över till Kubbådaviken. Där fick vi fina ankarplatser tillsammans med några andra båtar som inte heller fått plats vid bryggan i Öregrund. Sju båtar blev vi innan vi somnade. Före  hade vi skruvat bort ratten för att kolla autopiloten. Tyvärr såg det ut som att motorn var slut. Kanske kan vi köpa en ny i Mariehamn.

Ankring i Kubbådaviken. Närmast ligger Filippa, sedan Ezparanza och Omegan.


Ankarkättingarna rasslade upp på given tid och vi fyra båtar lämnade viken kl 8:00. En fantastiskt fin dag. Vi hade bra drag i seglen till Ålandshav. Selene låg t.om först en stund men sedan kom Fillippa, en 37 fots Bavaria, och seglade om oss. Men dom vände när dom blev osäkra på vägen och vi fick ta täten igen. Efter som dagen förflöt så blev det som väntat Omega 42:an och Bavaria 37:an tog ledningen men höll bra kontakt med varandra. Vi med våran Bavaria 33:an höll kontakten med Maxi 95:an.  Bra mottagande när vi kom till Mariehamn västra. En motorbåt mötte upp och anvisade platser i hamnen. Nu blev det champagne vid angöringen. Dag tre och vi är på ÅLAND.

Inga kommentarer: