onsdag 9 juli 2008

Söderut igen!


Vi fick två motorbåtsdagar pga kyla och motvind, inte kul att kryssa när det är kallt. Först tog vi trippen till Skagshamn, lite segling i början innan lättjan övertalade oss att starta järngenuan och ta skydd bakom sprayhooden. När vi väl kom fram till hamnen friskade nordvästan i så vi inte kunde komma in till bryggan utan fick lägga ett ankare i en lävik. Efter ett par timmar och lite mat gjorde vi ett nytt försök att angöra bryggan och nu gick det bättre(vinden hade lagt sig).


Vi promenerade till Fyren och en tur på klipporna. En fin solig kväll. Tidig kväll för att starta tidigt nästa morgon.


Klockan 7. 30 på måndagmorgon var vi klara att lämna bryggan. Strax före hade (vi räknade) 20 ungdomar anlänt till Röda Ulvens salteri som ligger på bryggan. Vi förmodar att årets surströmming skulle börja paketeras för det spred sig snabbt en välbekant doft i hela viken.


Tre timmar segel tre timmar motor och vi var framme i Norrbyskär. En intressant plats uppbyggt under en sågverksepok, en ö med ett helt eget samhälle. Idag en turistattraktin med ett miniland för barnen, museum, vandrarhem och ett värdshus.


Efter att ha promenerat runt hela ön, säkert en mil, tog vi beslutet att starta resan söderut nästa dag, då vi skulle få medvind. Vi var uppe i ottan och släppte förtöjningarna, ännu spegelblankt hav. Så kom vinden, FRÅN SYDVÄST. Vi förbannade SMHI, men nu skulle vi segla. Efter 12 timmars kryss kunde vi glida in i Trysunda igen och lägga till vid Filippa, vår bryggranne vid hemmabryggan. Trötta och kalla har vi nu en vilodag, mulet och lite regn. I morgon börjar Ulvöregattan så det blir trångt på de flesta hamnar.


Inga kommentarer: