tisdag 30 mars 2010

I väntan på vårarbetet.


I söndags var det full fart i badhuset. NBK hade arrangerat sjösäkerhetsdag. Instruktör var Magnus Höök från Skandinavian Safety Training Centre. Vi var 20 personer som höll till i badhuset och testade vår personliga utrustning.Vi startade med strömhopp från stora trampolinen för att sedan samla ihop oss i grupper. Det gäller ju att hålla sej tillsammans när man hamnat i vattnet. Olika flytplagg, livflotte, räddningslinor och livbojar fick också följa med i vattnet. Under räddningsövningen for kastlinorna över bassängen så dom nödställda fick ducka. Ibland räckte inte bassängen till. Det small i kaklet på andra sidan den 25 meter långa bassängen. Sedan blev det klättring i livflotten och ur flotten och upp på bassängkanten. Det senare visade sig vara fullständigt omöjligt med tungt seglarställ och uppblåst flytväst. Tur att Selene är en båt med öppen akter så sälen(jag) kan kravla sig in. Måste testa i sommar om jag kan komma ombord utan badstege. Vattnet var ju behagligt plus 27 grader. Vi badade i två timmar och en del började frysa rejält på slutet. Tänk då en svensk sommar med max 20 grader i havet, eller en tidig vår med bara fyra grader. Läskigt!!
Vi forsätter nog med våra säkerhetslinor. Dom kopplar vi alltid utomskärs och ibland även inomskärs t.ex när vi är ensam i sittbrunnen eller vädret är dåligt, vattnet är svinkallt. Det viktigaste är att inte hamna i vattnet alls. Det går fort att snubbla eller tappa balansen när man rör sig på en båt och snabbt så ligger man i vattnet. Flytvästen var jättebra, men vi ska uppgradera den med grenband, nödljus och sprayhood.
Efter lunchen blev det teori. Mycket snack och lite uppgradering av tidigare kunskaper. Bra med repetition. Det kan aldrig bli för mycket. nya saker kommer fram.
Selene ska utrustas med två eller tre optiska brandvarnare och en kolsyresläckare tillsammans med dom två pulversläckarna som vi redan har.
Nu vill jag snart börja vårrustningen och töa bort all snö och is. Kom nu fröken TÖ! vi väntar.

Inga kommentarer: